ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΙΩΤΕΣ ΞΑΝΑΣΜΙΓΟΥΝ
ΣΤΗΝ ΚΟΦΙΝΟΥ ΣΤΙΣ 16 Σεπτεμβρίου 2019

Για σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια οι πρόσφυγες Περιστερωνοπηγιώτες βρίσκονται μακριά από την αγαπημένη γη τους. Αλλά για τεσσαρακοστή πέμπτη χρονιά φέτος θα έχουν την ευκαιρία να ανταμώσουν ξανά στο χωριό Κοφίνου την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 6:00 μ.μ. όπου θα γίνει ο μεγάλος εσπερινός του Αγίου Αναστασίου χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ.κ. Βαρνάβα και στην παρουσία του Έντιμου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κου Γιώργου Σαββίδη. Στην εκκλησία θα μεταφερθεί για προσκύνημα και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αναστασίου.

Κατά τον εσπερινό θα γίνει μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας, δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων μας και μνημόσυνο των θανόντων μετά το 1974 Περιστερωνοπηγιωτών.Αναμένεται όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο ότι όλοι οι Περιστερωνοπηγιώτες και όσοι έχουν δεσμούς με την Περιστερωνοπηγή ότι θα βρεθούν μαζί και θα σμίξουν τον πόθο και την ελπίδα τους αλλά και τη σκέψη τους στο χωριό τους.

Στο προαύλιο της εκκλησίας θα στηθούν και πάλι οι πραμάτειες και θα ξαναζωντανέψει εκείνο το μεγάλο πανηγύρι που γινόταν τέτοια μέρα στην Περιστερωνοπηγή όπου άνθρωποι από κάθε άκρη του τόπου μας πήγαιναν για να περάσουν για λίγο τις ώρες τους ξέγνοιαστοι μαζί με τους κατοίκους της κοινότητας αλλά και για να προσκυνήσουν και να ανάψουν το κερί τους στην χάρη του Αγίου Αναστασίου. Κατά τραγική ειρωνεία αρκετοί πραματευτάδες θα είναι οι ίδιοι που πουλούσαν τις πραμάτειες τους τότε πριν ξεσπάσει το μεγάλο κακό.Και οι Περιστερωνοπηγιώτες φαινομενικά εκείνη τη μέρα θα ανταλλάξουν χαμόγελα μεταξύ τους, γιατί πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα οι απόδημοι, θα 'χουν να συναντηθούν εδώ και αρκετά χρόνια.Όμως πίσω απ' αυτό θα είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την πίκρα και τον πόνο που θα διακατέχει τους Περιστερωνοπηγιώτες γιατί ποτέ τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πως τέτοια ξεχωριστή μέρα γι' αυτούς θα την περνούσαν μακριά και ξεριζωμένοι από το χωριό τους. Η συνεστίαση που θα ακολουθήσει το βράδυ σε χώρο δίπλα από το οίκημα της Σ.Ε.Κ. Κοφίνου θα είναι μια ευκαιρία για να σμίξουν ξανά όλοι οι κάτοικοι σε ώρες Μνήμης για την αλύτρωτη πατρίδα. Η εκδήλωση περιλαμβάνει Πολιτιστικό Πρόγραμμα με απαγγελίες και αφηγήσεις στη μνήμη του κατεχόμενου χωριού.

Εισιτήρια θα πωλούνται στον χώρο της εκδήλωσης και η τιμή τους είναι €13,00 μαζί με φαγητό και απεριόριστο ποτό.

Καλούνται όλοι οι Περιστερωνοπηγιώτες και όσοι έχουν δεσμούς με την Περιστερωνοπηγή όπως παρευρεθούν στις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την αλύτρωτη Κοινότητά μας.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΤΡΩΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗ

Η Περιστερωνοπηγή είναι το κοινό όνομα των δύο χωριών, της Περιστερώνας και της Πηγής, που βρίσκονται στην ανατολική Μεσαορία, τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Κύπρου, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκωσία και 20 από την Αμμόχωστο.

Οπτικά τα δύο χωριά δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους, αφού το σύνορό τους είναι μόνο το πλάτος ενός δρόμου, που ξεκινά από την ανατολή και προχωρά προς τη δύση. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, όπου ο δρόμος διακόπτεται, η συνοριακή γραμμή είναι πλέον μερικές ριζιμιές πέτρες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ανθρώπινη παρουσία στην Περιστερωνοπηγή αρχίζει από το 1050 π.Χ. και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι το 1974, όπως αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτερίσματα τάφων που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το χωριό, καθώς και μέσα στην κατοικημένη περιοχή.

ΘΡΗΣΚΕYΤΙΚΗ ΖΩΗ

Ο ’γιος Πανάρετος γεννήθηκε στην Περιστερωνοπηγή το 1710.  Mετά τις σπουδές του στο Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο γύρισε στο χωριό του, όπου εκάρη μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Αναστασίου.  Το 1755 ως έξαρχος της Αρχιεπισκοπής ανέλαβε την εκ βάθρων ανέγερση του ναού του Αγίου Αναστασίου και τη διακόσμησή του βοηθούμενος από τους κατοίκους του χωριού.  Ο ’γιος Πανάρετος, αφού διετέλεσε ηγούμενος στο μοναστήρι της Παλλουριώτισσας και το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε επίσκοπος Πάφου το 1767.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πάρα πολλά σπίτια του χωριού ήταν χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο...

ΥΦΑΝΤΙΚΗ

Τα υφαντά είναι τα περισσότερα έργα της οικιακής χειροτεχνίας στην...