ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα κοινοτικά συμβούλια και τα σωματεία Πηγής και Περιστερώνας Αμμοχώστου σας εύχονται Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Ο Δημήτρης Αντωνίου 28 χρονών, το γένος Δημήτρη (Μήτσιου) Τριφυλλή κατάγετε από την Πηγή Αμμοχώστου. Παραμένει άφαντος από τις 15 Μαρτίου 2020 στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς. Παρακαλούμε οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Πάφου, τηλέφωνο 26806021.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΤΡΩΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗ

Η Περιστερωνοπηγή είναι το κοινό όνομα των δύο χωριών, της Περιστερώνας και της Πηγής, που βρίσκονται στην ανατολική Μεσαορία, τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Κύπρου, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκωσία και 20 από την Αμμόχωστο.

Οπτικά τα δύο χωριά δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους, αφού το σύνορό τους είναι μόνο το πλάτος ενός δρόμου, που ξεκινά από την ανατολή και προχωρά προς τη δύση. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, όπου ο δρόμος διακόπτεται, η συνοριακή γραμμή είναι πλέον μερικές ριζιμιές πέτρες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ανθρώπινη παρουσία στην Περιστερωνοπηγή αρχίζει από το 1050 π.Χ. και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι το 1974, όπως αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτερίσματα τάφων που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το χωριό, καθώς και μέσα στην κατοικημένη περιοχή.

ΘΡΗΣΚΕYΤΙΚΗ ΖΩΗ

Ο ’γιος Πανάρετος γεννήθηκε στην Περιστερωνοπηγή το 1710. Mετά τις σπουδές του στο Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο γύρισε στο χωριό του, όπου εκάρη μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Αναστασίου. Το 1755 ως έξαρχος της Αρχιεπισκοπής ανέλαβε την εκ βάθρων ανέγερση του ναού του Αγίου Αναστασίου και τη διακόσμησή του βοηθούμενος από τους κατοίκους του χωριού. Ο ’γιος Πανάρετος, αφού διετέλεσε ηγούμενος στο μοναστήρι της Παλλουριώτισσας και το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε επίσκοπος Πάφου το 1767.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πάρα πολλά σπίτια του χωριού ήταν χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο...

ΥΦΑΝΤΙΚΗ

Τα υφαντά είναι τα περισσότερα έργα της οικιακής χειροτεχνίας στην...