ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γιορτή Αγίου Αναστασίου

Το προσφυγικό σωματείο Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών διοργανώνει τον εσπερινό του Αγίου Αναστασίου που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 και η ώρα 6:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στην Κοφίνου.

Τον εσπερινό θα προστεί ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Αυγουστίνος Καράς και θα τιμήσει με την παρουσία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Κυριακός Κούσιος.

Καλούνται όλοι οι κάτοικοι Περιστερωνοπηγής και όσοι έχουν δεσμούς με την κοινότητα όπως παραβρεθούν και τιμήσουν τον Άγιος της κοινότητας μας.

Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων η συνεστίαση δεν θα πραγματοποιηθεί.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΤΡΩΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗ

Η Περιστερωνοπηγή είναι το κοινό όνομα των δύο χωριών, της Περιστερώνας και της Πηγής, που βρίσκονται στην ανατολική Μεσαορία, τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Κύπρου, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκωσία και 20 από την Αμμόχωστο.

Οπτικά τα δύο χωριά δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους, αφού το σύνορό τους είναι μόνο το πλάτος ενός δρόμου, που ξεκινά από την ανατολή και προχωρά προς τη δύση. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, όπου ο δρόμος διακόπτεται, η συνοριακή γραμμή είναι πλέον μερικές ριζιμιές πέτρες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ανθρώπινη παρουσία στην Περιστερωνοπηγή αρχίζει από το 1050 π.Χ. και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι το 1974, όπως αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτερίσματα τάφων που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το χωριό, καθώς και μέσα στην κατοικημένη περιοχή.

ΘΡΗΣΚΕYΤΙΚΗ ΖΩΗ

Ο ’γιος Πανάρετος γεννήθηκε στην Περιστερωνοπηγή το 1710. Mετά τις σπουδές του στο Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο γύρισε στο χωριό του, όπου εκάρη μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Αναστασίου. Το 1755 ως έξαρχος της Αρχιεπισκοπής ανέλαβε την εκ βάθρων ανέγερση του ναού του Αγίου Αναστασίου και τη διακόσμησή του βοηθούμενος από τους κατοίκους του χωριού. Ο ’γιος Πανάρετος, αφού διετέλεσε ηγούμενος στο μοναστήρι της Παλλουριώτισσας και το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε επίσκοπος Πάφου το 1767.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πάρα πολλά σπίτια του χωριού ήταν χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο...

ΥΦΑΝΤΙΚΗ

Τα υφαντά είναι τα περισσότερα έργα της οικιακής χειροτεχνίας στην...