ΘΕΣΗ
 

Η Περιστερωνοπηγή είναι το κοινό όνομα των δύο χωριών, της Περιστερώνας και της Πηγής, που βρίσκονται στην ανατολική Μεσαορία, τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Κύπρου, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκωσία και 20 από την Αμμόχωστο.

Οπτικά τα δύο χωριά δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους, αφού το σύνορό τους είναι μόνο το πλάτος ενός δρόμου, που ξεκινά από την ανατολή και προχωρά προς τη δύση.  Σε κάποιο σημείο μάλιστα, όπου ο δρόμος διακόπτεται, η συνοριακή γραμμή είναι πλέον μερικές ριζιμιές πέτρες.

Με βάση το διαχωριστικό δρόμο, η Πηγή βρίσκεται στο βορρά και η Περιστερώνα στο νότο.  Και τα δύο χωριά έχουν ελαφρά νοτιοδυτική κλίση και συνολική έκταση δέκα τετραγωνικά μίλια, έξι η Περιστερώνα και τέσσερα η Πηγή.

Τη γενική εικόνα της Περιστερωνοπηγής συμπληρώνουν προς το βορρά οι τρεις λόφοι Παχανή, Καμηλοβουνός και Βουνός και δυτικά ο Κόλυμπος με τους ευκαλύπτους, στα ανατολικά μια σειρά από μερικά μικρά περιβόλια και νοτιοανατολικά η μικρή κοιλάδα του Βάρτα ποταμού και το υψίπεδο του Γρωτηρκού.

Τα γειτονικά χωριά είναι το Λευκόνοικο, τα Γέναγρα, η Πυργά, το Πραστειό, ο Γαϊδουράς, οι Στύλλοι, η Μαράθα και η Μηλιά.

Διοικητικά η Περιστερωνοπηγή ανήκει στην επαρχία Αμμοχώστου.

ΜΟΡΦΩΣΗ

Το 1928 κτίστηκε καινούριο κοινό σχολικό κτίριο για τις δύο κοινότητες στην...

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ

Ο Άγιος Πανάρετος γεννήθηκε στην Περιστερωνοπηγή το 1710...