ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται όλα τα μέλη του Προσφυγικού Σωματείου «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών» σε Καταστατική Συνέλευση του Σωματείου την 7ην Νοεμβρίου 2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 11 π.μ. στο οίκημα της «Ενωσης Εκτοπισθέντων Κοινοτήτων Αμμοχώστου», οδός Τάσου Μητσόπουλου 46 - Περιοχή Μακένζυ στη Λάρνακα. Σκοπός της Καταστατικης Συνέλευσης είναι η αναπροσαρμογή του Καταστατικού του Σωματείου σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου 7 και τροποποιήσεις των άρθρων 9, ΙΟ, Ι Ι, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 27 28.

Την ίδια ημέρα και ώρα 11:30 π.μ. θα γίνει και η Τακτική Εκλογική Συνέλευση του Σωματείου με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:

α) Έκθεση πεπραγμένων,

β) Έγκριση οικονομικών εκθέσεων και λογαριασμών,

γ) Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

δ) Διάφορα

Μετά το πέρας της συνέλευσης θα παρατεθεί γεύμα.

Παρακαλούμε όσα μέλη θα παρευρεθούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 24659444 / 99640410

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΤΡΩΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗ

Η Περιστερωνοπηγή είναι το κοινό όνομα των δύο χωριών, της Περιστερώνας και της Πηγής, που βρίσκονται στην ανατολική Μεσαορία, τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Κύπρου, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκωσία και 20 από την Αμμόχωστο.

Οπτικά τα δύο χωριά δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους, αφού το σύνορό τους είναι μόνο το πλάτος ενός δρόμου, που ξεκινά από την ανατολή και προχωρά προς τη δύση. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, όπου ο δρόμος διακόπτεται, η συνοριακή γραμμή είναι πλέον μερικές ριζιμιές πέτρες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ανθρώπινη παρουσία στην Περιστερωνοπηγή αρχίζει από το 1050 π.Χ. και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι το 1974, όπως αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτερίσματα τάφων που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το χωριό, καθώς και μέσα στην κατοικημένη περιοχή.

ΘΡΗΣΚΕYΤΙΚΗ ΖΩΗ

Ο ’γιος Πανάρετος γεννήθηκε στην Περιστερωνοπηγή το 1710. Mετά τις σπουδές του στο Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο γύρισε στο χωριό του, όπου εκάρη μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Αναστασίου. Το 1755 ως έξαρχος της Αρχιεπισκοπής ανέλαβε την εκ βάθρων ανέγερση του ναού του Αγίου Αναστασίου και τη διακόσμησή του βοηθούμενος από τους κατοίκους του χωριού. Ο ’γιος Πανάρετος, αφού διετέλεσε ηγούμενος στο μοναστήρι της Παλλουριώτισσας και το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε επίσκοπος Πάφου το 1767.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πάρα πολλά σπίτια του χωριού ήταν χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο...

ΥΦΑΝΤΙΚΗ

Τα υφαντά είναι τα περισσότερα έργα της οικιακής χειροτεχνίας στην...